Ontdek wat de belangrijkste onderdelen van het burgerlijk recht zijn en wanneer je mogelijk juridische hulp nodig hebt. Ik help je hiermee graag. Neem nu contact op voor juridisch advies.
Het burgerlijk recht (ook wel ‘civiel recht’ genoemd) is een belangrijk onderdeel van ons rechtssysteem dat de (rechts)verhoudingen tussen individuen en rechtspersonen onderling regelt.
Het burgerlijk recht is van toepassing op de volgende deelgebieden.
Het contractenrecht regelt de afspraken tussen partijen. Met andere woorden: contracten. Het gaat hierbij om de manier waarop je contracten opstelt, naleeft en ontbindt (stopzet). Bij een meningsverschil over contracten heb je soms juridische hulp nodig. Denk van tevoren goed na over een bepaald contract. Zo voorkomt en beperk je discussie.
In het aansprakelijkheidsrecht wordt geregeld wie aansprakelijk is voor bepaalde schade. Naast de wettelijke gronden voor aansprakelijkheid, kan dit volgen uit een overeenkomst. Een aantal voorbeelden van aansprakelijkheid is na een verkeers- of bedrijfsongeval, een bouwfout of een medische fout, maar ook bijvoorbeeld na een onrechtmatige daad (wanneer iemand onrechtmatig schade toebrengt aan een ander).
Word je aansprakelijk gesteld voor de schade van iemand anders, of lijd je zelf schade en wil je die schade op een ander (of op een verzekering) verhalen? Dan ben ik je graag van dienst!
Het huurrecht is een onderdeel van het burgerlijk recht dat de relatie tussen huurders en verhuurders regelt. Het huurrecht speelt een belangrijke rol in de bescherming van zowel huurders als verhuurders. Lees meer over huurrecht
Het ondernemingsrecht is een specifiek onderdeel van het burgerlijk recht dat zich richt op de juridische onderdelen van ondernemingen en bedrijfsvoering. Dit rechtsgebied regelt onder andere:
Het arbeidsrecht speelt een cruciale rol binnen het burgerlijk recht en regelt de relatie tussen werknemers en werkgevers. Het is van groot belang dat alle partijen weten wat hun rechten en plichten zijn. Binnen een arbeidsrelatie kunnen zich allerlei vraagstukken of problemen voordoen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld ziekte, ontslag, een reorganisatie of arbeidsconflict. Het spreekt voor zich dat je dit (op voorhand) goed geregeld wilt hebben.
Het familierecht is onderdeel van het burgerlijk recht. Het draait om zaken zoals:
Het erfrecht regelt de verdeling van de spullen die iemand achterlaat na zijn of haar overlijden. Dit noem je ook wel de nalatenschap. Het gaat bij het erfrecht onder andere om:
Door dit met juridische hulp van tevoren zo goed mogelijk te regelen, voorkom je dat er tussen je erfgenamen geschillen ontstaan over je nalatenschap. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Het consumentenrecht is op hoofdlijnen van toepassing op verhoudingen tussen een consument en een bedrijf. Voor consumenten zijn er speciale regels in het leven geroepen omdat de consument bij het sluiten van een overeenkomst met een bedrijf in de regel ‘de zwakkere partij’ is. De meeste regels van het consumentenrecht zijn er dan ook op gericht om de consument te beschermen. Van deze regels mag in (contracten of algemene voorwaarden) vaak niet worden afgeweken.
Het consumentenrecht regelt onderwerpen zoals:
Het burgerlijk recht heeft dus veel invloed op ons dagelijks leven. Zorg dan ook dat je goed op de hoogte bent van je rechten en plichten en zoek als het nodig is juridische hulp. Of je nu te maken hebt met contracten, schade, huur, je onderneming, arbeidsrecht, consumentenrecht, erfrecht of met familierechtelijke problemen. Neem vandaag nog contact op voor juridisch advies. Samen zorgen we ervoor dat jouw juridische zaken goed worden geregeld.