De meeste mensen zullen het ermee eens zijn: “Afspraak is afspraak”. Toch krijgt bijna iedereen helaas wel eens te maken met mensen of bedrijven die hun afspraken niet nakomen. Denk daarbij aan facturen die niet worden betaald, of andere afspraken die niet (volledig) worden nagekomen. In dit artikel zal ik ingaan op de rechten en plichten bij wanprestatie. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe ik je in dit soort situaties kan helpen.
Wanneer is sprake van een wanprestatie?
Er is sprake van een wanprestatie als een partij afspraken uit een overeenkomst niet nakomt, slechts gedeeltelijk nakomt of op onjuiste wijze nakomt.
Hiervan kan ook sprake zijn indien een geleverd product niet voldoet aan de verwachtingen. Dan spreekt men van “non-conformiteit”. Dat is een apart onderdeel binnen de wanprestaties dat ziet op de levering van goederen (producten).
Rechten en plichten bij een wanprestatie
Wanprestaties leiden in de praktijk vaak tot geschillen. Los van de onvrede die wanprestaties teweegbrengen, kunnen partijen ook van inzicht verschillen over wat er precies is afgesproken, hoe dat geïnterpreteerd moet worden en of daaraan is voldaan. Het is dan ook belangrijk om te weten wat jouw rechten en plichten zijn in geval van een wanprestatie.
1. Ingebrekestelling
Als een contractspartij zijn of haar afspraken niet nakomt, is het allereerst van (groot) belang om deze partij een ingebrekestelling te sturen. Dit is een schriftelijke mededeling waarin je aangeeft dat de schuldenaar tekortschiet in de nakoming van een of meerdere afspraken. In de ingebrekestelling geef je de schuldenaar een (redelijke) termijn om alsnog de afspraken na te komen, voordat je andere stappen onderneemt.
Een ingebrekestelling is in de meeste gevallen vereist. Dit doe je om alsnog nakoming te eisen en/of (later) schadevergoeding te kunnen eisen. Slechts in een aantal gevallen kan een ingebrekestelling achterwege blijven. In deze gevallen kan de schuldeiser ervoor kiezen om schadevergoeding te eisen in plaats van nakoming (‘vervangende schadevergoeding’) en/of om de overeenkomst te ontbinden. Hier ga ik bij punt 2 en 3 verder op in. Voor meer informatie, zie mijn artikel over de ingebrekestelling.
2. Schadevergoeding
Wanneer een schuldenaar zijn afspraken niet nakomt, kan dit leiden tot schade bij de schuldeiser. Deze schade dient in beginsel te worden vergoed door de partij die zijn afspraken niet nakomt (de schuldenaar).
Het komt voor dat een schuldenaar ondanks een ingebrekestelling alsnog niet nakomt, of dat de schuldenaar weliswaar nakomt, maar de schuldeiser schade heeft geleden als gevolg van de te late of gebrekkige nakoming. In dat geval dient de schuldenaar in beginsel de schade van de schuldeiser te vergoeden. Een uitzondering hierop is als het de schuldenaar niet kan worden toegerekend (verweten) dat hij zijn afspraken niet was nagekomen. Bijvoorbeeld als dit het gevolg was van overmacht.
3. Ontbinding
Als een schuldenaar ondanks de ingebrekestelling alsnog niet nakomt of een van de gevallen als benoemd bij punt 1 a tot en met c zich voordoet, dan kan de schuldeiser ervoor kiezen om de overeenkomst te ontbinden. Door ontbinding worden beide partijen ‘bevrijd’ van hun contractuele verplichtingen. Met andere woorden, ze hoeven hieraan niet meer te voldoen.
Tegelijk met de ontbinding kunnen ook andere dingen worden gevorderd. Zo kan er (aanvullende) schadevergoeding worden gevorderd van de schuldenaar voor de schade die je hebt geleden als gevolg van de wanprestatie. Een ander voorbeeld is dat de ontbinding van een huurovereenkomst ook gepaard kan gaan met een vordering tot ontruiming.
Conclusie
Al met al zijn er verschillende mogelijkheden bij wanprestaties en veel dingen om op te letten. Het is dan ook raadzaam om bij geschillen over wanprestatie tijdig juridisch advies in te winnen. Of het nu gaat om het incasseren van onbetaalde facturen, of andere geschillen over wanprestaties. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe ik je hierbij kan helpen.